Middelburg Mall Features Thoughtful Architecture

Posted On Wednesday, 10 October 2012 08:16 Published by eProp@News
Rate this item
(0 votes)

Designed by MDS Architecture for developers Flanagan & Gerard and the Moolman Group, the design concept of Middelburg Mall suggests mining and farming elements that are typical of the area. 

The Mall offers 43 000 m2 of GLA on a single level and has potential for further expansion. It offers 94 shops that are anchored by retail giants Checkers, Woolworths, Edgars, Pick n Pay and Game. Over half a million shoppers visited Middelburg Mall within the first three weeks of opening - a convincing indicator of the potential ongoing success of the mall.

The mall’s location, off the busy N4 highway with access from both the Fontein Street offramp and Tswelopele Avenue, makes it easily accessible to N4-road users and a wide catchment area. 

Sean Pearce, a partner at MDS Architecture and lead partner on this project, says that an important consideration in the design was the honesty of materials used. “We emphasised the various materials and exposed structural elements of the building for interest,” he says.

An external hub for public transport was developed within the precinct of the mall to attract more visitors and improve traffic flow by providing a designated area for public transport. Middelburg Mall features parking for 2400 cars.

The design

MDS Architecture has designed a shopping centre that entices shoppers with its contemporary design incorporating warm and inviting design elements.

The front entrances of the mall feature exposed steel and structural concrete. From the outside, the off-shutter concrete frames the exposed trusses, creating an eye catching portico. Rotating glass doors serve to minimise draught and dust penetration whilst keeping the entrances light-filled. 

The finish on the exterior walls includes different types of brickwork and stone cladding. Red facebrick, plastered bricks and exposed stock bricks were all used with exposed roof sheeting and wall cladding to further evoke elements of a typical mining house.

Pathways in front of the mall leading towards the entrances were specifically designed to enhance the traffic flow. Planted hedges were chosen instead of barriers to lead shoppers towards their destinations, creating balance and colour by the use of natural materials.  Eye-catching sculptures have been used to good effect outside the entrances and in the interior of the building, adding a playful element.

Inside, high level clerestory windows have been used throughout to naturally light the malls and the feature courts. At night, these clerestory windows give the effect of a lantern viewed from afar. 

The mall features five promotional courts. Volume is a distinctive feature of the courts, as are the themed mosaic floor tiling designs inspired by Nguni cow hides. The flooring includes a combination of polished concrete and full bodied porcelain tiles.

Oversized chandeliers break down the scale of the large skylights, adding to the warm and homely feel whilst also drawing attention to the promotional areas. Directional signage on old-fashioned street lamps create further interest in the walkways. 

Framed images of cows and sheep on the walls leading to the public toilets further evoke the farmhouse aesthetic, recycled timber ceiling and floor boards have been used to create these frames.

The walls and roofs have a rustic yet modern appeal. Exposed wooden trusses in the walkways contrast with modern bulkheads and concealed light troughs, these ensure the centre is light filled and comfortable. The red bricks in the walkways were further treated with a lime wash effect for a rustic yet contemporary appearance.

The structural concrete was left exposed above the shopfronts and entrance features as yet another respectful reminder of the raw materials used in the centre.

Natural light and energy efficiency

An abundance of natural light is provided by the clerestory windows and these also enhance the energy efficiency of the mall. The design also incorporates the use of large overhangs externally to assist with temperature control.

“LED lights were used throughout the mall including the signs of all the tenants,” says Pearce. Lighting in and outside the mall is regulated by sensors that switch on and off when the natural light levels are sufficient.

Construction challenges


Middelburg Mall was completed in less than two years, despite the roof collapsing in January 2011 due to a freak storm. “The final product is a testimony to the teamwork and calibre of the professional team,” says Pearce. 

Future expansion

The design of Middelburg Mall includes planning for expansion of up to over 60 000 m2 to accommodate future growing shopper and retailer demand.

Until then, shoppers in Middelburg will enjoy a quality Mall characterised by thoughtful and honest design elements.
 

Source: Architect Africa Online

Last modified on Wednesday, 10 October 2012 08:24

Most Popular

Five things you need to know about the repo rate

Jan 28, 2021
Carl_Coetzee_BetterBond_CEO
The South African Reserve Bank has just announced that it is holding the repo rate…

MAS Real Estate welcomes the Oppenheimer family as strategic shareholder

Jan 27, 2021
Prime_Kapital_and_NEPI_plc_founder_Martin_Slabbert
JSE-listed property company MAS Real Estate confirmed that the tranche of 41.7 million of…

SA REIT Association - Chairman's message and 2021 sector outlook

Feb 02, 2021
Estienne de Klerk_Chairman of SAREIT
Real estate has long been a rewarding sector of the financial markets. Like all sectors,…

It’s cheaper to buy than to rent a home in 2021

Feb 08, 2021
Carl_Coetzee_BetterBond_CEO
If the past year has taught us anything, it is how important our homes have become to us.

Thavhani City set for more growth in 2021 as its Motor City and medical developments accelerate

Feb 15, 2021
Thavhani_City_Locality_Layout
Thavhani City mixed-use urban precinct in Thohoyandou, designed to be the future economic…

Please publish modules in offcanvas position.